gallery/corn-syrup-afternoon-tea-cereal-40841

Steinerin perintö

 

Steinerillä oli perustavaa laatua oleva vaikutus, ja hän jätti lähtemättömän jäljen maailmaan. Perustavanlaatuisen tuotteliaana miehenä hänen koko hengentuotantonsa täyttää enemmän kuin 330 kirjaa, josta suurin osa on nyt saatavilla verkossa saksaksi ja englanniksi.

 

https://www.rudolfsteinerweb.com/Rudolf_Steiner_Complete_Works.php

Steiner oli koulutettu tiedemies ja kunnioitettu filosofi, todellinen eklektikko ja visionääri paljon aikaansa ennen. Hänen valtava hengentyönsä käsittää laajalti eri aiheita, "Antiikin mysteereistä" ja Nietzschen ja Goethen teksteistä "Vapauden filosofiaan", "Henkeen ja aineeseen" sekä "Biodynaamisen metodin syntyyn".

Hän kirjoitti taloustieteestä, politiikasta, taiteesta, arkkitehtuuurista, draamasta, terapeuttisesta puheesta, epistemologiasta, uskonnosta, tieteestä, lääketieteestä, koulutuksesta ja muusta. Voisit käyttää koko elämäsi hänen teoksiensa opiskeluun, monet joista ovat käyty läpi tässä kaksiosaisessa elokuvassa.

 

Luonnon kunnioittaminen


Biodynaaminen viljely on mahdollisesti osa-alue jolla Steinerin perintö elää vahvimmin. Vuonna 1924, johtuen suuresta kiiinnostuksesta, Steiner piti maanviljelykurssin Koberwitzissa, pienessä kylässä joka on nyt osa Puolaa.

Kurssi koostui kahdeksasta luennosta ja viidestä keskustelukerrasta, jotka ovat koostettu kirjaan "Maatalouskurssi", joka tähän päivään asti on toiminut biodynaamisen viljelyn perustana kaikkialla. Hänen kurssinsa on myös saatavilla verkosta ilmaiseksi.

http://wn.rsarchive.org/Lectures/GA327/English/BDA1958/Ag1958_index.html

Kuten Biodynamic Association esittää:

    "Steiner oli ensimmäisiä julkisuuden hahmoja jotka varoittivat laajalle levinneen kemiallisten lannoitteiden käytön johtavan maaperän rappeutumiseen, kasvi- ja eläinkunnan terveyden ja tästä aiheutuvan ruoan elinvoiman heikkenemiseen. Hän oli myös ensimmäinen jolla oli näkökulma maatilasta yksittäisenä, omavaraisena organismina joka kukoistaa biodiversiteetin kautta, satokasvien ja karjan integroinnilla ja suljetun kierron hedelmällisen järjestelmän luomisella."

Vuonna 1923 hän myös ennusti, että 80-100 vuoden päästä mehiläiskannat tulisivat romahtamaan (http://www.queenofthesun.com/about/story/) -- ennustus joka toteutui yhtäkkisen mehiläisyhdyskuntien romahtamishäiriön tapahtuessa, mikä voidaan jäljittää myrkyllisten lannoitteiden ja kasvimyrkkyjen käyttöön.

Vain eräänä monista Steinerin kattavan maanviljelytavan esimerkeistä, biodynaamiset viljelijät eivät leikanneet lehmiensä sarvia, sillä eläinten sarvet ovat pääosin aistielin, ja sarvien sekä eläinten ruoansulatusjärjestelmän välillä on monimutkaisia toisiinsa yhteydessä olevia suhteita.

 

Kosmiset vaikutteet

 

Se mikä erottaa biodynaamisen viljelyn luomuviljelystä, on kosmisia voimia käsittelevät periaatteet, kuten kuun vaiheiden ja planeettojen syklien huomioon ottaminen kylvössä ja sadonkorjuussa. Jokainen 12 horoskooppimerkistä on liitetty tiettyyn ominaisuuteen. Kuten Tony Carlton selittää filmissä, neljä pääominaisuutta tai energiaa, joiden kanssa viljelijät työskentelevät, ovat maa, valo, vesi ja lämpö. Merkit jakautuvat neljään eri elementtiin, eli maamerkkeihin, vesimerkkeihin, ilmamerkkeihin ja tulimerkkeihin.

 

    Maamerkin vaikutuksen alla istutettaisiin juureksia. Maaelementti vastaa kasvin juuria. Maamerkit ovat: Härkä (huhtikuu 20 - toukokuu 20), Neitsyt (elokuu 23 - syyskuu 22) ja Kauris (joulukuu 22 - tammikuu 19)
    
    Vesimerkin alla istutettaisiin vihreitä lehtikasveja (vesielementti). Vesimerkit ovat: Rapu (kesäkuu 21 - heinäkuu 22), Skorpioni (lokakuu 23- marraskuu 21) ja Kalat (helmikuu 19 - maaliskuu 20)
    
    Ilmamerkkien alla istutettaisiin kukkivia kasveja (valoelementti). Ilmaelementit ovat: Kaksonen (toukokuu 21 - kesäkuu 20), Vaaka (syyskuu 23- lokakuu 22) ja Vesimies (tammikuu 20 - helmikuu 18)

    Tulimerkkien alla istutettaisiin hedelmiä (lämmön elementti). Tulimerkit ovat: Oinas (maaliskuu 21 - huhtikuu 19), Leijona (heinäkuu 23 - elokuu 22) ja Jousimies (marraskuu 22 - joulukuu 21)

Neljä elementtiä, maa, vesi, ilma ja tuli, vastaavat siis kasvikunnan juuria, lehtiä, kukkia ja hedelmiä. Esimerkkinä, salaatti kasvaa Kalan merkin alla, mutta papu ei kasva. Papu pitää Kauriin vaikutuksesta. Jos aiot istuttaa papuja Kalan kuukautena, kasvi tuskin ollenkaan kasvaa -- kunnes Kauris saapuu, jolloin papu voi oikeasti alkaa kasvaa.

Tämä on sovellettavissa myös kuun vaiheisiin. Esimerkiksi, kun kuu on Kauriissa, tulimerkissä, kannattaa istuttaa hedelmää tuottavia kasveja, kuten kirsikoita. Kun kuu on Härässä, maamerkissä, kannattaa istuttaa porkkanoita ja muita juureksia. Koska kuu liikkuu nopeasti jokaisen merkin läpi, se vaihtaa merkkiään kahden päivän välein. Kuun vaiheisiin perustuvasta istutuksesta voi lukea lisää The Gardeners Calendarissa
http://www.the-gardeners-calendar.co.uk/

 

Biodynaaminen viljely on luomua ja regeneroivaa

 

Biodynaaminen viljely eroaa myös hieman siitä miten viljelijöitä sertifioidaan. Jos luomuviljelijä voi saada sertifikaatin alle 10 prosentilla sertifioidun luomun kasvattajana, biodynaamiseksi viljelijäksi sertifiointi vaatii koko tilan biodynaamisuutta. Lisäksi biodynaaminen sertfiointi vaatii myös, että 10 prosenttia maa-alasta on varattu biodiversiteetin kasvattamiseen, esim. metsien, soiden tai hyönteisten. Kuten Lauren Mazzo kirjoitti Shape Magazineen:

    "Loppujenlopuksi molemmat haluavat vain eliminoida pelottavat asiat ruoastamme. Luomusertifiointi tarkoittaa, että ei käytetä synteettisiä lannoitteita, lietettä, säteilytystä tai geenimanipulointia ruoantuotannossa, ja että maatilan eläimille tulee syöttää luomuruokaa, jne.

    Biodynaaminen ottaa nuo mukaan, mutta lisäksi se tekee tilasta omavaraisemman. Esimerkiksi, sen sijaan että yksinkertaisesti vaadittaisiin luomun syöttämistä eläimille, suurin osa ruoasta tulee olla peräisin muista tilan prosesseista ja resursseista."

Biodynaamisella viljelyllä on myös suurin osa tai kaikki piirteet jotka regeneratiiviseen maanviljelyyn liitetään, kuten satokasvien kierto, peittokasvit ja niin edelleen. Ja vaikka kumpikaan ei käytä synteettisiä lannoitteita tai tuholaismyrkkyjä, Steiner loi useita tiettyjä preparaatteja yrteistä, mineraaleista ja lannasta, jotka hän sitten lisäsi kompostiin tai ruiskutti pelloille.

Erääseen preparaattiin ḱuuluu lannan puristaminen lehmänsarveen ja sen hautaaminen maan alle talveksi. Keväällä sarven sisältö kaivetaan esiin, sekoitetaan veteen ja annetaan maaperälle juurten kasvun stimuloimiseksi. Toiseen liittyy piin puristaminen lehmän sarveen ja sen hautaaminen kesän ajaksi.

 

Olet mitä syöt

 

Steinerin mukaan ihminen on mikrokosmos makrokosmoksessa. Tietysti on totta, että Maan biosfääri on monimutkaisesti yhteydessä kaikkeen, pienimmästä maaperän bakteerista aina ihmiskehoon, joka nyt sattuu sisältämään 10 kertaa niin paljon bakteereita ja muita mikro-organismeja kuin ihmissolu. Se mikä meidät erottaa mikrobiomista maaperässä on pelkkä mittakaava ja tulkinta.

Meillä ei ole varaa jättää maaperän, kasvien ja hyönteisten hyvinvointia huomiotta, sillä meidän terveytemme riippuu niiden terveydestä. Vaikka vain harva ihmisistä tunteekin kutsumusta ruveta täyspäiväisiksi viljelijöiksi, suurin osa ihmisistä voi silti kasvattaa osan ruoastaan, silloinkin kun kyse on vain yrteistä ja iduista, jotka vaativat vähän tilaa ja huomiota.

Vaikka et tekisi mitään noista asioista, voit silti auttaa ohjaamaan maantalousalaa kohti turvallisempaa, kestävämpää järjestelmää tukemalla paikallisviljelijöitä ja valitsemalla tuoreita, paikallisesti kasvatettua luomuruokaa.