Luomua ja regeneroivaa

Biodynaaminen viljely eroaa myös hieman siitä miten viljelijöitä sertifioidaan. Jos luomuviljelijä voi saada sertifikaatin alle 10 prosentilla sertifioidun luomun kasvattajana, biodynaamiseksi viljelijäksi sertifiointi vaatii koko tilan biodynaamisuutta. Lisäksi biodynaaminen sertfiointi vaatii myös, että 10 prosenttia maa-alasta on varattu biodiversiteetin kasvattamiseen, esim. metsien, soiden tai hyönteisten. Kuten Lauren Mazzo kirjoitti Shape Magazineen:

“Loppujenlopuksi molemmat haluavat vain eliminoida pelottavat asiat ruoastamme. Luomusertifiointi tarkoittaa, että ei käytetä synteettisiä lannoitteita, lietettä, säteilytystä tai geenimanipulointia ruoantuotannossa, ja että maatilan eläimille tulee syöttää luomuruokaa, jne.

Biodynaaminen ottaa nuo mukaan, mutta lisäksi se tekee tilasta omavaraisemman. Esimerkiksi, sen sijaan että yksinkertaisesti vaadittaisiin luomun syöttämistä eläimille, suurin osa ruoasta tulee olla peräisin muista tilan prosesseista ja resursseista.”

Biodynaamisella viljelyllä on myös suurin osa tai kaikki piirteet jotka regeneratiiviseen maanviljelyyn liitetään, kuten satokasvien kierto, peittokasvit ja niin edelleen. Ja vaikka kumpikaan ei käytä synteettisiä lannoitteita tai tuholaismyrkkyjä, Steiner loi useita tiettyjä preparaatteja yrteistä, mineraaleista ja lannasta, jotka hän sitten lisäsi kompostiin tai ruiskutti pelloille.

Erääseen preparaattiin ḱuuluu lannan puristaminen lehmänsarveen ja sen hautaaminen maan alle talveksi. Keväällä sarven sisältö kaivetaan esiin, sekoitetaan veteen ja annetaan maaperälle juurten kasvun stimuloimiseksi. Toiseen liittyy piin puristaminen lehmän sarveen ja sen hautaaminen kesän ajaksi.

Olet mitä syöt

Steinerin mukaan ihminen on mikrokosmos makrokosmoksessa. Tietysti on totta, että Maan biosfääri on monimutkaisesti yhteydessä kaikkeen, pienimmästä maaperän bakteerista aina ihmiskehoon, joka nyt sattuu sisältämään 10 kertaa niin paljon bakteereita ja muita mikro-organismeja kuin ihmissolu. Se mikä meidät erottaa mikrobiomista maaperässä on pelkkä mittakaava ja tulkinta.

Meillä ei ole varaa jättää maaperän, kasvien ja hyönteisten hyvinvointia huomiotta, sillä meidän terveytemme riippuu niiden terveydestä. Vaikka vain harva ihmisistä tunteekin kutsumusta ruveta täyspäiväisiksi viljelijöiksi, suurin osa ihmisistä voi silti kasvattaa osan ruoastaan, silloinkin kun kyse on vain yrteistä ja iduista, jotka vaativat vähän tilaa ja huomiota.

Vaikka et tekisi mitään noista asioista, voit silti auttaa ohjaamaan maantalousalaa kohti turvallisempaa, kestävämpää järjestelmää tukemalla paikallisviljelijöitä ja valitsemalla tuoreita, paikallisesti kasvatettua luomuruokaa.